論文:ピペリンの抗酸化効果

これは2004年に発表されたブラックペッパーとピペリンの抗酸化効果に関する論文です。高脂肪食を与えたラットによる実験結果です。

ブラックペッパーやその有効成分であるピペリンを補給することで、細胞に酸化ストレスを誘発する高脂肪食の影響を減らすことができる

 

と結論づけています。概要部分を詳しく解説します。

Title:Antioxidant efficacy of black pepper (Piper nigrum L.) and piperine in rats with high fat diet induced oxidative stress.

Auther:Vijayakumar RS, Surya D, Nalini N.
Department of Biochemistry, Annamalai University, Annamalai Nagar, Tamilnadu, India.

Publisher:Redox Rep. 2004;9:105-10.

タイトルブラックペッパーとピペリンの抗酸化効果、高脂肪食で酸化ストレスを誘発したラットでの実験

目的

組織の脂質化酸化反応、酵素、非酵素抗酸化物質へのブラックペッパーの効果を調査

実験の概要と結果

高脂肪食を与えたラット30匹のオスのラットを5グループに分けた。
10週間にわたって次の食事を与えた。
1.標準食グループ
2.高脂肪食グループ
3.高脂肪食プラスブラックペッパーグループ
4.高脂肪食プラスピペリングループ

高脂肪食グループの結果は、肝臓、心臓、腎臓、腸、大動脈において

・TBARS、CDが大幅上昇
・SOD,CAT,GPx,GSTの活動低下
・GSH低下

ブラックペッパーとピペリンを与えたグループの結果は、

・TBARS,CDの低下
・SOD,CAT,GPx,GST,GSHレベル維持

つまり高脂肪食を与えると、酸化ストレスマーカーは大幅に上昇し、抗酸化物質の活動は低下するが、ブラックペッパーとピペリンを同時に与えると、酸化ストレスマーカーの量は低下し、抗酸化物質は通常と変わらない活動レベルを維持したということです。

用語解説

酸化ストレスマーカー
*TBARS:チアバルビツール酸反応物質:組織の過酸化度の指標
*CD:共役ジエン:脂質過酸化物中に発生、脂質の過酸化の指標
抗酸化物質
*SOD:スパーオキサイドディスムターゼ
*CAT:カタラーゼ
*GPx:グルタチオンペルオキシターゼ
*GST:グルタチオン-S-トランスファラーゼ
*GSH:還元型グルタチオン

SOD:

SODは活性酸素の消去酵素であり、細胞内に発生したスーパーオキシドを10万分の1に低下することができる。この反応で発生した過酸化水素はCATやGPxなどによって速やかに代謝され、解毒される。

SODは3種類

Cu,Zn-SOD:銅、亜鉛を有し、肝臓、赤血球、すべての細胞にある
Mn-SOD:ミトコンドリアに存在するマンガン含有酵素、種々のサイトカインなどの刺激により発現が誘導される
EC-SOD:銅、亜鉛、をもつ分泌型、誘導型酵素

Abstract:

The present study was aimed to explore the effect of black pepper (Piper nigrum L.) on tissue lipid peroxidation, enzymic and non-enzymic antioxidants in rats fed a high-fat diet. Thirty male Wistar rats (95-115 g) were divided into 5 groups. They were fed standard pellet diet, high-fat diet (20% coconut oil, 2% cholesterol and 0.125% bile salts), high-fat diet plus black pepper (0.25 g or 0.5 g/kg body weight), high-fat diet plus piperine (0.02 g/kg body weight) for a period of 10 weeks. Significantly elevated levels of thiobarbituric acid reactive substances (TBARS), conjugated dienes (CD) and significantly lowered activities of superoxide dismutase (SOD), catalase (CAT), glutathione peroxidase (GPx), glutathione-S-transferase (GST) and reduced glutathione (GSH) in the liver, heart, kidney, intestine and aorta were observed in rats fed the high fat diet as compared to the control rats. Simultaneous supplementation with black pepper or piperine lowered TBARS and CD levels and maintained SOD, CAT, GPx, GST, and GSH levels to near those of control rats. The data indicate that supplementation with black pepper or the active principle of black pepper, piperine, can reduce high-fat diet induced oxidative stress to the cells.
PMID: 15231065 [PubMed - indexed for MEDLINE]