論文:ピペリンの生物学的効果

これは2007年のブラックペッパーとピペリンの、多様な生物学的効果に関するレビューです。ピペリンの消化能力向上効果と、薬剤の生物学的利用能増強効果について触れています。

Title:Black pepper and its pungent principle-piperine: a review of diverse physiological effects.
Author:Srinivasan K.
Department of Biochemistry and Nutrition, Central Food Technological Research Institute, Mysore, India.
Published:Crit Rev Food Sci Nutr. 2007;47(8):735-48.

タイトルブラックペッパーとその辛み成分ピペリン:多様な生理学的効果のレビュー

ブラックペッパーは最も広く使用されるスパイスの一つです。アルカロイドであるピペリンによる、他にはないピリッとした辛さが評価されています。食卓に上るだけでなく、その薬効や防腐剤、香料としての様々な用途で用いられています。

ここ10数年の間でブラックペッパーと主要活性成分のピペリンの生理学的な効果が数多く報告されています。ピペリンは、脾臓の消化酵素を刺激することで消化能力を向上させ、食物が胃腸を通過する時間を大幅に削減します。

ピペリンはフリーラジカルや活性酸素による酸化ダメージから身を護る働きがあることが、試験管試験(in vitro)で実証されています。数々の実験的に作られた酸化ストレス状態において、脂質の過酸化を低下させ、細胞のチオール(細胞内の主要な抗酸化成分)の状態、抗酸化分子、抗酸化酵素へ好影響を与えることが、生体内試験(in vivo)により実証されています。

ピペリンのもつ最も優れた特性は、肝臓における薬物代謝酵素の抑制効果にあります。肝臓と腸のアリール炭化水素水酸化酵素及びUDP-グルクロニルトランスフェラーゼを強力に抑制することで、薬物の代謝を遅らせて、薬効の持続時間を伸ばします。また、ピペリンは数々の治療薬の生物学的利用能を高める調査結果が報告されています。この特性は、腸の絨毛の超微細構造に影響を与えて、腸の吸収力が増加するためだと考えられています。

当初は食品添加物としての安全性に関していくつか議論がありましたが、のちの数々の動物実験の結果で、ブラックペッパーとその有効成分ピペリンの安全性が実証されました。遺伝毒性を示さないピペリンは、突然変異や腫瘍を防ぐ効果も見出されています。

Abstract:
Black pepper (Piper nigrum) is one of the most widely used among spices. It is valued for its distinct biting quality attributed to the alkaloid, piperine. Black pepper is used not only in human dietaries but also for a variety of other purposes such as medicinal, as a preservative, and in perfumery. Many physiological effects of black pepper, its extracts, or its major active principle, piperine, have been reported in recent decades. Dietary piperine, by favorably stimulating the digestive enzymes of pancreas, enhances the digestive capacity and significantly reduces the gastrointestinal food transit time. Piperine has been demonstrated in in vitro studies to protect against oxidative damage by inhibiting or quenching free radicals and reactive oxygen species. Black pepper or piperine treatment has also been evidenced to lower lipid peroxidation in vivo and beneficially influence cellular thiol status, antioxidant molecules and antioxidant enzymes in a number of experimental situations of oxidative stress. The most far-reaching attribute of piperine has been its inhibitory influence on enzymatic drug biotransforming reactions in the liver. It strongly inhibits hepatic and intestinal aryl hydrocarbon hydroxylase and UDP-glucuronyl transferase. Piperine has been documented to enhance the bioavailability of a number of therapeutic drugs as well as phytochemicals by this very property. Piperine’s bioavailability enhancing property is also partly attributed to increased absorption as a result of its effect on the ultrastructure of intestinal brush border. Although initially there were a few controversial reports regarding its safety as a food additive, such evidence has been questionable, and later studies have established the safety of black pepper or its active principle, piperine, in several animal studies. Piperine, while it is non-genotoxic, has in fact been found to possess anti-mutagenic and anti-tumor influences.
PMID: 17987447 [PubMed - indexed for MEDLINE]